GRC Nedir?

GRC Nedir?

FİBERTAŞ PREKAST (Fiber donatılı prekast yapı sistemleri)

GRC (Glassfibre Reinforced Cement)

GRC inşaat malzemeleri konusunda en benzersiz buluşlardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünyada yarım asra yakın bir süredir başarı ile kullanılan GRC, çimento oranının yüksekliği ve düşük geçirgenliğiyle dış etkilere karşı maksimum dayanıklılık sağlar. GRC cam fiberinin beton harcı ile düşük su oranı ile karıştırılması yoluyla elde edilen, sprey sistemi ile döküm olanağı sağladığı gibi Her türlü formda kalıplanan bir malzemedir. İnşaat sektörüne getirdiği teknik ve estetik kolaylıklar nedeniyle benzerlerine karşı büyük bir üstünlük sağlamıştır.

Sınırsız doku, şekil olanağı vardır.
İstenilen renge boyanabilir.
İstenilen renkte üretilebilir
Üstün yangın dayanımına sahiptir (A1)
Akustik değerleri oldukça yüksektir.
Mekanik taş kaplamalara kıyasla ½ ağırlığa sahiptir
Don, Nem ve yüksek sıcaklığa karşı maksimum dirence sahiptir
Doğal hammadde içeriği sayesinde doğa ile tam uyum içindedir.
Demir donatılı betona kıyasla çok daha üstün fiziksel değerlere sahiptir.


(Glass Fibre Reinforced Cement)
GRC inşaat malzemeleri konusunda en benzersiz buluşlardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünyada yarım asra yakın bir süredir başarı ile kullanılan GRC, çimento oranının yüksekliği ve düşük geçirgenliğiyle dış etkilere karşı maksimum dayanıklılık sağlar. 

CAM ELYAFI DONATILI PREKAST BETON NEDİR? 
GRC alkaliye dayanıklı cam elyafının çimento, özel silis kumu ve betona üstün vasıflar kazandıran kimyasal maddelerin karıştırılarak özel kalıplara püskürtülmesiyle oluşan süper betondur.

Su/çimento oranı 0,32 olan GRC harcı, alkaliye dayanıklı özel cam elyafı ile birleşerek, gerilme, basınç, dönme ve çarpma dirençleri normal betona göre çok yüksek olan mükemmel beton karışımını oluşturur. Karışımın içinde bulunan alkaliye dayanıklı elyaf lifleri donatı görevi yaptığından, malzemenin içine herhangi bir demir ya da çelik donatı konmamaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı GRC betonlar, 1-1,5 cm et kalınlığında, her türlü formda Prekast üretimine imkan tanıyarak, tasarımcılara sonsuz yaratıcılık imkanı sunmakta, hafif olması sebebiyle hızlı üretim, montaj ve nakliye tasarrufu sağlamaktadır.

FİBER DONATILI BETONUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

7 günlük priz sonunda Cam Elyaf Donatılı Beton kabuk aşağıdaki değerleri taşır:  
 
Basma Mukavemeti : 50 – 80 Mpa

Gerilme Mukavemeti: (UTS): 8 – 11 Mpa

Dönme Mukavemeti: (MOR) : 20 – 30 Mpa

Çarpma Mukavemeti: : 10 – 25 kj/m²

Elastik Dönme Sınırı: (LOP) : 7 – 11 Mpa

Yoğunluk: : 1,9 – 2,1 kg/dm3

Su / Çimento Oranı: : 0,32 – 0,36

Yangın Dayanımı: : A1-A2

Isı İletkenliği: : 0,5 – 1 W/mk

Su Emme: : 3 – 10 %

Su Buhar Difüzyonu: : 50 – 200

SU GEÇİRGENLİĞİ 
GRC betonlar, üretim teknolojisi gereği, % 0,32 – 0,36 oranında su/çimento oranına sahiptir. Bu özellik betonun porozitesinin çok düşük olmasını sağlayarak su geçirgenliğinin düşmesine olanak sağlar. GRC bu özelliği sayesinde diğer birçok konvansiyonel tipte üretilmiş prekastlardan daha üstün bir üründür.

HAFİFLİK 
GRC Prekast elemanların panel türünde olanları 1–1,2cm kalınlıklarında, dekoratif elemanlar ise 1,4 – 1,5 cm kalınlıklarda üretilmektedir, dolayısıyla GRC Prekast elemanlar konvansiyonel prekastlara göre çok daha hafif olmaktadır. Genel olarak 1,2 cm kalınlığındaki 1 m² GRC yaklaşık olarak 22 kg ağırlığındadır. GRC Prekast elemanlar binaya uygulandığında, bina üzerine gereksiz yere aşırı yükler yüklenmemiş olur. Aynı zamanda nakliye ve montaj açısından da kolaylık sağlanmış olur.

ÜRETİM BOYUTLARI 
GRC cephe panelleri 4 x 6 mt ebatlarına kadar üretilebilmektedir. Dekoratif cephe profillerinde ise maksimum üretim uzunluğu 3,5 mt'dir. Üretim boyutlar genel olarak proje bazında değerlendirilmektedir.

DONMA VE ÇÖZÜLME DAYANIMI 
Donma – çözülme döngüsünün yoğun yaşandığı soğuk iklimlerde bile GRC Prekast elemanlar başarıyla uygulanmaktadır. Donma çözünme döngüsünün yıllık ortalama 65 olduğu Kanada'nın Toronto kentinde, 30 sene önce uygulanmış olan GRC cephe panelleri günümüzde hala orijinal durumunu korumaktadır.

YANGIN DAYANIMI 
GRC Prekast elemanlar, yanıcı olmadığı gibi yüksek sıcaklıklarda bile beton yapısı bozulmadan kalabilmektedir. DIN 4102 normuna göre, GRC Prekast elemanlar A-1 sınıfı malzemelerdir.

ULTRAVİOLE IŞINLARA DAYANIMI 
Beyaz çimentonun doğal renginde üretilen GRC Prekast elemanlarda UV ışınlarına maruz kalma sonucunda herhangi bir bozulma oluşmamaktadır. Renklendirilmiş beton elemanlarda ise, çok koyu renkler kullanılmadığı sürece, uzun yıllar renk kaybı oluşmamaktadır.

KİMYASALLARA KARŞI DİRENÇ 
GRC Prekast elemanların hava koşullarından dolayı oluşabilecek asitlere karşı dayanımı, konvansiyonel betonlara göre çok daha yüksektir.

Prekast ya da uluslararası literatürde bilinen adıyla GRC (Glassfiber reinforced concrete) cam elyafı takviyeli özel üretim bir yapı/bitirme/dekorasyon malzemesidir.GRC üretimi özel kum ve beyaz çimento karışımı özel granülometrideki harmanın alkaliye dayanıklı ithal cam elyafı ve polimerler katkılı olarak özel kalıplara püskürtülmesi suretiyle yapılır. GRC dayanıklılık ve mukavemet açısından son derece uzun bir ömre sahiptir. Cephede kullanılması durumunda yüksek kompasite ve minimum poroziteli olduğundan su geçirmez. Çelik donatı yerine cam elyafı kullanıldığından kesitler incelmekte, binaya minimum yük binmektedir. Malzemenin hafifliği aynı zamanda montaj kolaylığını da beraberinde getirmektedir.Doğal rengiyle üretilen elemanlar, montaj-kullanım öncesi ya da sonrasında dilenen renge boyanabilir.Tasarım sonucu ortaya çıkan bir ürün olmasından dolayı çok çeşitli form ve ebatlarda, isteğe bağlı profillerle, cephe kaplamasından farklı olarak dekoratif malzeme niteliğinde de üretilebilir

Prekast-GRC elemanlar:

  • Tasarım ürünleridir, çeşitli formlarda üretilebilir
  • Hafiftir
  • Uzun ömürlüdür
  • Suya karşı dirençlidir
  • Su geçirmez
  • Büyük ebatlarda üretilebilir
  • Yanıcı değildir
  • Yüksek ısılara karşı dirençlidir.

TEKNİK ÖZELLİKLER
Tüm dünyada (GRC glass Reinforced Cement Composites /GFRC Glass Fibre Reinforced Cement Composites) olarak bilinen ve teknik özelliklileri ile 70'li yılların basından bu yana dünyada örnekleri uygulanan Cam Fiber Donatılı (Takviyeli) Beton yapı elemanları 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizde de özellikle nitelikli yapılarda olmak üzere oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır

Cam /Fiber donatılı beton ürünler alkali rezistans cam fiberininin beton harcı ile karıştırılarak elde edilen harcın / malzemenin kalıplanması yoluyla üretimi yapılmaktadır.

Cam donatılı betondan mamul ürünlerde demir çelik donatı bulunmamaktadır. Çimento harcında kullanılan uygun polimerler yardımıyla dağîlimi homojen hale getirilen cam fiberler donatı görevi görmektedir. Bu bağlamda geleneksel üretimde kullanılan demir donatılı betonda elde edilen statik değerleri karşılamasının yani sıra ürünün hafifliği en önemli özelliğini ve avantajını oluşturmaktadır.

Cam donatılı beton Prekast yapı elemanları; alkaliye dayanıklı özel cam elyafı fiber ile güçlendirilmiş kimyasal katkı ile yapısı güçlendirilmiş çimento ve kum karışımından oluşan betondur.

Üretimde kullanılan portland çimentosunun niteliği ve karışımda yüksek miktarda çimento kullanılması su, ses, isi gibi diş etkenlere karsı ürünü daha dayanıklı kılmaktadır.

Üretim tekniğinde kullanılan kimyasal katkı betona gerek doku homojenliğini sağlamakta gerek üretim süratini etkilemektedir. Ayrıca gerek brüt beton gerek diğer geleneksel üretim sistemlerinde oluşa gelen yüzey ondülasyonlari ve deformasyonlar ile gözenekli yapı dezavantajına karsı cam fiber donatılı Prekast yapı elemanlarının üretiminde kalıp kullanılması nedeni ile istenilen form verilebildiği gibi yüzey dokusu itibarıyla da istenen dokuyu elde etme esnekliğine sahip bir üretim yapılabilmektedir.

Üretim sırasında özel katkı kullanmak koşulu ile CFDB'nin dayanıklılığının arttırılması ve mekanik özelliklerinin daha iyi koşullara taşınması sağlanmıştır. Bu bağlamda sağlanan avantaj kullanılan kimyasal katkılar yoluyla katılaşma şartlarının süresinin veya prosesinin kısaltılması ve daha nitelikli sonuç alınması, ürün niteliğinde özellikle gözenek ve istenen dokunun elde edilmesi bağlamında daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Mekanik dayanıklılığı geleneksel yapı malzemelerine göre yüksek performansa sahiptir. Isı yalıtımında yüksek performansa sahiptir. Su yalıtımında / doygun yapı ve geçirgenliğin olmayışı avantajını sunmaktadır. Aşınma değerleri açısından geleneksel yapı malzemelerinden üstün performans özelliği gösterir. Akustik değerler geleneksel yapı malzemelerine göre yüksek performansa sahiptir. Yangına karsı dayanıklılık özelliğine sahiptir. Üretim ortalama kalınlığı yaklaşık 10 mm ila 20 mm. Ki büyük ebatlardaki parçalarda dahi kolay tasıma ve montaj avantajını sunmaktadır. Hijyen ve çevresel değerlerle ilişkiler ve çevresel etki açısından zararlı veya sağlık açısından toksit maddeyi barındırmamaktadır. Yüksek kalite ve performansa sahip beton Prekast yapı elemanları, Her türlü mimari forma uygulanabilme özelliği. Bina cephesi giydirilmesinde kullanılabilme özelliği. Kaba inşaat sırasında oluşan hataların giderilmesi amaçlı kullanma olanağı, 

Betondan daha dayanıklı & hafif olusu; (özgül ağırlık: 2)Doğa koşullarından etkilenmeyişi (atmosfer koşulları, isi, yağış, radyasyon, vb.), Isı ve Ses geçirgenliği düşük olusu. Su yalıtımlı olusu. Kırılmama ve kolay hasar almama. Montaj sürati ve kolaylığı. İnşaat sektörüne getirdiği teknik ve estetik kolaylıklar nedeniyle büyük bir üstünlük sağlamıştır.